top of page

Een winterse themaplaat uit De Lettertrein!

Ken je De Lettertrein al? Het multi-inzetbare prentenboek met aandacht voor letters. De Lettertrein is thematisch in te zetten. Voor deze winterse periode hebben we een aantal leuke lesactiviteiten met de winterse themaplaat met de letter s.

Hieronder volgen een aantal lestips die je kan inzetten in de klas, vrij in te zetten wanneer het uitkomt in de klas!Lestip 1: Themaplaat bespreken


Laat de themaplaat van de letter s zien in de klas en praat er samen over. Je kunt de volgende vragen stellen:

 • Wat gebeurt er in de wagon?

 • Welke woorden zie je die beginnen met een s?

 • Zie je Teun? Wat doet Teun?

 • Welk seizoen is het? Hoe kun je dat zien?

 • Waar wijst het jongetje naar?

 • Wat zie je in de glazen bol? Wat gebeurt er als je de glazen bol omkeert?

 • Wat voor eten zie je allemaal in de plaat? Lust je ook soep en sla?

Lestip 2: Interactief voorlezen


Bekijk de plaat van de letter s. Vraag aan de kinderen waar het verhaaltje over zal gaan. Lees vervolgens het verhaaltje voor aan de klas. Stel tussendoor de volgende vragen:

Vragen Na regel 1.

 • Welke stad bedoelt Sara?

 • Wat zie je allemaal in de stad?

Na regel 8.

 • Wat zie je bij het raam?

Na regel 9.

 • Wat zullen Sam en Sara buiten gaan doen?

Verhaal Regel 1. Kijk, er valt sneeuw in de stad, zegt Sara. Regel 2. Ze draait de sneeuwbol om. Regel 3. Wat mooi! zegt Sam. Regel 4. Er is van alles te zien: een station, een schaap in de wei en een ster in de lucht. Regel 5. Van dat mooie plaatje krijg ik zin om te schaatsen! Regel 6. Voordat je een schaats aantrekt, moet je wel eerst je soep en je sla opeten, zegt mama. Regel 7. En daarna kunnen we beter met de slee gaan spelen, zegt Sara. Regel 8. Ze wijst naar het raam. Regel 9. Hoera! Buiten sneeuwt het nu ook, roept Sam blij.


Lestip 3: Ontdekken van letterteken en letterklank

Pak een vel papier. Schrijf daar de blokletter 's' op. Laat deze zien aan de klas. Vraag:

 • Ken je deze letter?

 • Hoe spreek je de letter uit?

Vertel dat je de letter als volgt uitspreekt: 'sss'. Laat nu de kinderen de letter uitspreken. Daarna krijgen alle kinderen schrijfblad 1 met de lettervorm. De kinderen proberen de vorm van de letter over te trekken, steeds met een andere kleur.


Extra uitdaging: Geef de kinderen schrijfblad 2. Laat de kinderen oefenen met de kleinere lettervorm.Lestip 4: Horen van een letter in een woord


Ga met de kinderen in de kring zitten. Noem steeds één woord uit onderstaande woordenlijst. Als de kinderen de letter s horen in het woord, mogen ze gaan staan. Horen ze de letter niet? Dan blijven ze zitten. Als er kinderen gaan staan, vraag dan waar ze de letter in het woord horen: vooraan of aan het einde van het woord.


Woordenlijst

sla - sok - ster - nest - stoel - sjaal - jurk - slee - lamp - soep - noot - muts - sneeuw - klok - bus - plant - kaas - weg


Lestip 5: Benoemen van voorwerpen en klank herkennen


Leg een aantal voorwerpen in de kring. Wijs om de beurt een kind aan dat een voorwerp mag pakken. Hij/zij benoemt het voorwerp bij naam. Vraag aan de rest van de klas of ze de letter ‘s’ horen in het woord. Als er een ‘s’ in het woord zit, leg het voorwerp dan op de lettertafel. Herhaal deze oefening totdat alle voorwerpen behandeld zijn. Extra: Laat de kinderen in de klas zoeken naar nog meer voorwerpen waar een ‘s’ in het woord zit. Bespreek deze voorwerpen en leg de voorwerpen op de lettertafel.

Voorwerpen

fles - gum - kwast - bord - hark - doos - pen - pan - appel - mes - sjaal - ster - schep - tas - sok potlood - krant - stoel


Lestip 6: Woordenschat


Download en print de woordkaartjes. Knip deze uit. Leg de woordkaartjes op een stapeltje. Om de beurt mag een kind een kaartje pakken. Hij/zij vertelt aan de groep wat op het kaartje staat en laat vervolgens het kaartje zien. Daarna zoekt hij/zij het kleine plaatje op de themaplaat.


Morgen volgt Lestip 7: Klanken herkennen


Lestip 7: Klank herkennen


Doe deze activiteit met een groepje kinderen. Schrijf de letter 's' op een post-it. Plak deze op een voorwerp in de klas of op het schoolplein waar de letter ‘s’ in het woord zit. Benoem wat je doet en waar de letter in het woord zit. Horen de kinderen dit ook? Loop nu samen rond. Laat de kinderen om de beurt voorwerpen met een 's' zoeken. Zodra jullie er één hebben gevonden, schrijft het kind de letter op een post-it en plakt dit op het voorwerp. Hoeveel voorwerpen met een ‘s’ in het woord hebben jullie in de klas of op het schoolplein?

Voorbeeld voorwerpen:

fles – schep – tas – kwast – sok – mes – sjaal – doos – ananas – stoel – jas – steen – scherm – kussen – sla – suiker – muis – kast


Lestip 8: Kleurplaat


Kleur tot slot de kleurplaat van de wagon van de letter s. hang deze kleurplaten achter de locomotief.


Nieuwsgierig geworden?


Meer weten over het complete lespakket 'de Lettertrein'? Lees hier wat er allemaal in het complete lespakket zit. Of bekijk onze instructievideo van de Lettertrein.


De Lettertrein bestellen?


De Lettertrein is als compleet pakket online te bestellen, of neem contact op met onze klantenservice, tel: 0546 55 65 05 of mail naar: info@kidslearning.nl


Comments


bottom of page