top of page
download.jpg

Taal: doen! een taallijn voor kinderen van 4 t/m 12 jaar

Met Taal: doen! nodigen we kinderen uit om actief, vlot en gevarieerd met taal aan het werk te gaan. We nodigen kinderen uit om te genieten van taal. En het werkt, leerkrachten zien gemotiveerde kinderen.

Taal: doen! past uitstekend in de lijn van het kind.

Karakteristiek voor Taal: doen! is het beleven, begrijpen en beheersen. De taallijn doet bij kinderen beroep op hun zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, het samenwerken en creatief en analytisch denken.

Het materiaal is flexibel in te zetten en geschikt voor diverse groepsvormen. De inhoud is geschreven vanuit vier kernen, die onderling sterk met elkaar samenhangen, want taal is overal.

Sprekend materiaal

Taal: doen! is kleurrijk en sprekend. Het materiaal bestaat uit houten doosjes en kunststof kaarten en wordt geleverd in een houten kast met vier laden. Alles kan zo overzichtelijk opgeborgen worden.

Kinderen kunnen zelf een werkje kiezen. Op elk werkje staat het doel vermeld. De taak is helder omschreven, zodat een kind direct aan de slag kan. De tijd die een kind nodig heeft om een werkje te maken, varieert sterk per kind en per werkje.

De vier kernen van Taal: Doen!

icoon-rood-87x90.png

Taal & de basis

De basis bestaat uit een kerndoeldekkende spellings- en grammaticalijn, die gebaseerd is op de referentieniveaus.

 

Er zijn raad&daadkaarten waarop algemeen taalaanbod staat, zoals het maken van mindmaps. Natuurlijk komen ook woordbenoemen en zinsontleden aan bod. Terwijl kinderen aan hun goede taalbasis werken, kunnen ze aan de slag met de volgende kernen:

Taal & ik, Taal & expressie en Taal & wereld. 

Taal & ik

Hoe gebruik ik taal? Wat past van nature bij mij? Welke manieren van uitdrukken zijn er nog meer? Hoe communiceer ik? Hoe word ik mij daar bewust van? En wat hoor en zie ik bij de ander.

 

Het gaat hier onder andere om interactie en de sociaal-emotionele ontwikkeling, gevoels- woordenschat, uitdrukkingen en gezegden en filosofische denkvragen.

icoon-87x90.png
icoon-geel-87x90.png

Taal & expressie

Op welke manieren kan ik communiceren? Welke verschillende vormen zijn er? Met welk doel gebruik ik bepaalde vormen dan? En hoe doet de ander dat?

 

Bij Taal en expressie komen bijvoorbeeld poëzie, kinderliteratuur, beeldtaal, sociale media en andere creatieve uitingsvormen aan bod.

Taal & wereld

Wat gebeurt er om mij heen? Hoe ga ik om met informatie? Hoe kan ik iets onderzoeken? Op welke manieren kan ik gevonden informatie verwerken?

 

Het gaat dan onder meer over lezen en begrijpen van teksten, aanleren van onderzoeksvaardigheden en verwerken en presenteren van informatie op verschillende manieren.

icoon-groen-87x90.png

Handleiding die handvatten biedt

Voor de leerkracht is er een handleiding die handvatten biedt op inhoud en op organisatie. De handleiding bevat tips om kinderen te begeleiden tijdens de verdiepingsfase en hen te stimuleren om eigen variaties en verwerkingen te gaan bedenken. Ook wordt er achtergrondinformatie gegeven en is er een lijst met gebruikte en aanbevolen literatuur en websites. Taal: doen! helpt de leerkracht in haar klassenmanagement zodat er montessoriaans gewerkt kan worden.

Contact

Direct starten met Taal: doen! Of vragen over Taal: doen! Neem contact op met onze klantenservice. 

Schermafbeelding 2021-06-02 om 11.41.35.
bottom of page