top of page

Begrijpend lezen eigen stijl met TopLezers

Benieuwd naar het ontstaan van TopLezers? In het vakblad 'Kader' lees je een interview met schooldirecteur Jennifer Bakker over het ontstaan van een nieuwe methode voor begrijpend lezen en hoe deze methode van menig kind een boekenwurm maakt.


Onze onderwijsontwikkelaar Doret Felten-Venhuizen heeft als taalcoördinator op basisschool EBS Online de kans gekregen om haar visie op begrijpend lezen vorm te geven en de methodiek die daaruit voortvloeide te ontwikkelen. De thematisch gerichte lessen met teksten uit rijke kinderliteratuur sloegen zo goed aan bij de kinderen en het team dat ze deze methodiek samen met uitgeverij Kids Learning en Onlineklas uitwerkt om meer scholen en kinderen te bereiken: leren begrijpend lezen met plezier!


"Taal is een voorwaarde om de wereld goed te kunnen ontdekken. Daarom wilden we begrijpend lezen integreren binnen ons thematisch onderwijs. Vaardigheden die geleerd worden bij begrijpend lezen kunnen kinderen prima toepassen op de zaakvakken. Sterker nog, het vergroot de leesmotivatie als kinderen in een tekst kunnen duiken waarin ze al in geïnteresseerd zijn, omdat dit past bij het onderwerp waaraan ze werken. Maar als we bijvoorbeeld het thema 'beestenboel' hadden, dan vonden we geen leesmethode die daarbij paste. Of de lesstof sloot weliswaar aan bij dat ene onderwerp, maar weer niet bij een volgend thema. Daarom zijn we onze eigen methodiek gaan ontwikkelen."


- Jennifer Bakker, Schooldirecteur basisschool EBS Online


Lees hieronder het hele artikel:

Meer over de begrijpend lezen methode TopLezers


Meer informatie over TopLezers? Lees het hier: https://bit.ly/3xShGW4


TopLezers uitproberen in de praktijk? Dat kan! Vraag hier een proefles aan: https://bit.ly/3AoilxD

"Je hebt de handleiding eigenlijk niet nodig. Alles spreekt voor zich. Goede afwisseling tussen luisteren en discussiëren. Heel fijn dat er werkvormen zijn die je direct kan inzetten.
 

Ik denk dat deze methode erg verdiepend is voor het Daltononderwijs. We maken op deze manier de kinderen bewust tussen het verschil met het regulier onderwijs en Daltononderwijs. Ik vond de gesprekken die eruit voortkwamen erg waardevol".

Wendele Knop, leraar groep 7,

Holterenk Holten:

bottom of page