top of page

De methode Kinderopvang in Beweging is vernieuwd!


Onze ambitie en intentie is om de kinderopvang letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. Met onze beweegmethode bieden wij de pedagogisch medewerkers handvatten om bewegen een plek te geven in het aanbod van de kinderopvang. De beweegapplicatie bevat een grote hoeveelheid kaarten met beweegactiviteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar oud. Het is een handzame digitale methode met een filterfunctie waarin de pedagogisch medewerker aan kan geven aan welke eisen de activiteit moet voldoen. Op deze manier kan er snel en doelgericht een activiteit worden uit gevoerd met de kinderen.

Dé manier om passende beweegactiviteiten te geven voor elke leeftijdsgroep.

Op de kaart staat een duidelijke uitleg over de beweegactiviteit met ondersteunend beeldmateriaal. Daarnaast staat er informatie op de kaart over de geschikte leeftijd, benodigde materialen, aansluitende leerlijn en geschikte groepsgrootte voor het uitvoeren van de activiteit. Alle ingrediënten, om binnen een korte tijd een passende activiteit te geven binnen de leerlijn, zijn aanwezig!

Afbeelding 1. Voorkant activiteitenkaart

Op de achterkant van elke kaart staan variaties op de beweegactiviteit. Dit zijn kleine veranderingen in de activiteit die gedaan kunnen worden om de kinderen op een andere manier te laten oefenen binnen dezelfde beweeg-leerlijn. Op deze manier zijn de kinderen langer bezig met het oefenen van de vaardigheid en zullen ze gemotiveerd blijven door de kleine verandering in de activiteit.

Daarnaast is differentiatie een belangrijk onderdeel van de methode. Binnen elke leeftijdscategorie zijn er altijd kinderen die de activiteit nog lastig vinden, of juist meer uitdaging aan kunnen. Hier is aan gedacht! Op de achterkant van de kaart staan suggesties om een activiteit makkelijker en moeilijker te maken door veranderingen aan te brengen in de regels, materiaal en/of opstelling.

De digitale methode met activiteiten breidt zich constant uit, zodat er altijd passende, motiverende en vernieuwde beweegactiviteiten zijn voor de kinderen van elke leeftijdsgroep. De activiteiten voor de kinderen van 0-4 jaar zijn geschikt voor de kinderen in het kinderdagverblijf. De activiteiten vanaf 4 jaar kunnen gegeven worden in de BSO. Het voordeel van deze methode is dat het een onderdeel is van de doorlopende leerlijn PO. Alle activiteiten zijn gerangschikt op de leerlijnen en beweegthema's die ook in het basisonderwijs gehanteerd worden. Deze naadloze aansluiting op het basisonderwijs maakt het overzichtelijk en herkenbaar!

Workshop en vignet inbegrepen om de kwaliteit te waarborgen!

Afbeelding 2. Vignet Kinderopvang in beweging

Als laatste is het belangrijk te noemen dat de pedagogisch medewerkers die Kinderopvang in Beweging willen implementeren, een workshop krijgen om het bewegen zo optimaal mogelijk in te zetten in de kinderopvang. Aan het einde van de workshop zijn deelnemers in staat om zelfstandig beweegactiviteiten aan te bieden; basiskennis en kunde toe te passen bij verschillende leeftijdsgroepen; en eenvoudig zelf nieuwe activiteiten en variaties bedenken door handige ezelsbruggetjes. Tot slot leren ze werken met de Kinderopvang in Beweging applicatie op de tablet. De kinderopvang krijgt na afloop een vignet aan de buitenmuur als bewijs dat de medewerkers bekwaam zijn in het geven van goed bewegingsonderwijs.

Geïnteresseerd in de methode?

Neem contact met ons op!

bottom of page