Onlineklas lezen, de digitale leestool!


Ondanks de enorme verschuiving van boeken naar digitale bronnen, blijft het lezen één van de belangrijkste onderdelen op de basisschool. Daarom heeft Onlineklas een groot aantal boeken gedigitaliseerd en handige tools toegevoegd. Op deze manier gaat lezen ook mee met de tijd en maken de interactieve tools het mogelijk om op een andere manier met boeken te werken in de klas.

Het aanbod

Onlineklas lezen bestaat uit ruim 400 boeken die in een digitale leesomgeving te vinden zijn. De boeken zijn onderverdeeld in 13 thema's waaronder mens en samenleving, geschiedenis, eten en drinken, techniek en wetenschap, wereld etc. Vanwege het thematische karakter van de digitale leesomgeving, is het aanbod uitermate geschikt voor het zaakvakonderwijs. Daarnaast is het aanbod op gebied van leesniveau ook erg ruim: het varieert van groep 3 tot en met groep 8!

Digitale leesomgeving

Binnen de digitale leesomgeving zijn alle boeken te vinden. Via een handige zoekfunctie kunnen de kinderen en leerkrachten filteren op titel en op thema. Ook zijn er tools toegevoegd waardoor de zwakke lezer een handje wordt geholpen. De tools zijn:

1. Meelezer

Een leesregel die door middel van de muis of touch screen kan bewegen over het boekje om de focus op de zin te houden. Dit is een tool waaraan de zwakke lezer veel houvast heeft.

2. Lettertype aanpassen Verander het lettertype in een makkelijk leesbaar dyslexiefont om het lezen makkelijker te maken voor kinderen met leesproblemen. Er kan gekozen worden tussen het oorspronkelijke lettertype van het boek of het dyslexiefont: Zwarte basic letter op een witte ondergrond.

3. Speaker

Laat het boek volledig voorlezen door de speakertool. Tijdens het voorlezen kunnen de kinderen kiezen of ze de leesregel willen activeren, een karaoke balk in beeld willen hebben waarbij elk voorgelezen woord wordt opgelicht of het voorleestempo wijzigen. Tussentijds kunnen de kinderen de stem pauzeren.

4. Paginaweergave

Het boek kan per pagina of per twee pagina's weergegeven worden. Makkelijk als het boek klassikaal wordt gebruikt bij een introductie van een les waarbij de tekst op het digibord nog leesbaar moet zijn.

5. Snel bladeren

Door het filter van inhoudsopgave kan er snel door het boek worden gebladerd. Doordat het filter boven in beeld staat, kan je op elk gewenst punt in het boek snel bladeren naar een andere bladzijde. Dit maakt het mogelijk om één interessante pagina / plaat centraal te stellen tijdens de les, zonder dat de kinderen het idee hebben dat ze een heel boek aan het lezen zijn.

Integratie met TopOndernemers

Onlineklas lezen is als aanvullend pakket bij TopOndernemers 3-4, 5-6 en 7-8 te bestellen. Het voordeel van Onlineklas lezen als onderdeel van TopOndernemers is dat bij elke kaart al één of meerdere boekjes gekoppeld zijn. Waardoor er geen extra uitzoek werk is voor de leerkracht. De leerling ziet direct bij het openen van de les het boekje staan. Daarnaast is het natuurlijk wel mogelijk om handmatig boekjes bij een leskaart toe te voegen.

Geïnteresseerd en graag een demo uit proberen?

Neem contact met ons op!

T: 0546 - 55 65 05 E: helpdesk@onlineklas.nl